Ahad, Ogos 02, 2009

kambing dan tarbiah?
KAMBING DAN TARBIYAH?

Kambing?tarbiyah? apa kaitan kambing dengan tarbiyah? Kenapa Allah ‘menakdirkan’ Rasulullah menjadi penggembala kambing?kenapa tidak lembu ke,ayam ke,itik ke. Persoalan ini telah bermain dalam kotak mindaku semenjak dari aku mempelajari sirah Rasulullah masa kecik-kecik lagi. Alhamdulillah, baru kini aku mendapat jawapannya.

Percutian selama 4 bulan ini benar-benar mencabar kesabaranku lantaran ketiadaan perancangan bagi memenuhi percutian panjang ini, lantas daku meminta kerja kosong dari bapa ku,di samping mengisi masa cuti,dapat juga membantu ekonomi keluargaku,tak begitu?

Alhamdulillah,sementelah dua bulan percutian ini,pelbagai pengalaman yang dapat kutimba (walaupun mungkin tidak sebanyak sahabat-sahabat yang lain) selama berada di kandang kambing kepunyaan bapaku (kecil-kecilan je)

Pabila ku bandingkan kepayahan menjaga kambing ini dengan pengalaman Rasulullah menggembala kambing ini,dapatlah aku fahami mengapa baginda menggembala kambing. Bila menternak kambing :

Tiap-tiap hari kena bagi susu(bagi anak-anak kambing yang kehilangan ibu atau ibu tak mahu menyusu)

Jangan ingat manusia je yang tidak ambil peduli anaknya, kambing pun macam tu

-Kalau tidak menyusu botol pun,kena ikat ibu yang tak nak menyusu anaknya pas tu paksa dia susukan anaknya,kena perah lagi kantung susu ibunya supaya anaknya dapat hisap(hai...payah..payah)

-Tiap-tiap hari nak kena potong rumput nak bagi makan kambing lagi...

-Hari-hari kena bagi makan makanan die,berguni-guni plak tu,dah lah kene amik kat Gong Badak,K.Terengganu,minyak lagi,jauh tu...hai,syusyah...syusyah

-Kalo yang anak pulak,kena belai-belai lagi...

-Hari-hari kena check,kot2 ada yang cedera,bukan seekor,tapi beratus-ratus

-kebersihan sekor-sekor plak nak kene jage,kalo tak nanti kena jangkitan kulat,kurap dan ulat

di sini dinyatakan tujuan penulisan ini bukan untuk menagih simpati apatah lagi untuk berbangga,tapi apa yang ingin kusampaikan dari buah pemikiranku ini,berdasarkan pengalaman kami sepanjang terlibat dalam bidang ini.

Tiada kata yang dapat digambarkan akan betapa payahnya menjaga kambing-kambing ini,kadang-kadang tergambar di fikiranku akan kepayahan baginda Rasulullah menjadi gembala kambing sebelum dilantik menjadi rasul,agaknya mungkin kerana kepayahan menjaga kambing melatih Baginda menjadi pemimpin yang teragung, ditambah lagi dengan kaedah kuno tanpa kandang,dengan pemangsanya di mana-mana,kesukaran mengawalnya,macam-macamlah.

Dalam erti kata yang mudah,Rasulullah menjadi ‘pemimpin’ kambing dulu sebelum di angkat menjadi pemimpin manusia. Mungkin tidak mustahil jika suatu hari nanti akan muncul seorang pemimpin dari seorang penternak kambing ataupun anak seorang penternak kambing.

Tak heranlah kenapa Allah mentarbiah Baginda dengan mengembala kambin
g dulu,rupa-rupanya kambing pun macam manusia,macam-macam perangai. Sampaikan bapaku sendiri mengeluh betapa susah nak jaga kambing ni,kadang-kadang sampai nak jual semua kambing ni...

1 ulasan:

Fairulazmi berkata...

Assalamualaikum Wrmbth,

Saya memang setuju dengan saudara. Bela kambing memang susah. Bukan untuk orang hangat2 tahi ayam

Catat Ulasan